Sabtu, 26 Mei 2018

LAPORAN PERLAWANAN LS12 | KEDAH TERUS KONSISTEN

Kedah menewaskan Selangor untuk mencatat kemenangan ke-6 musim ini.Selepas 12 perlawanan,Kedah mengumpul 21 mata dan berada diposisi ke-5 Liga Super.

PERMULAAN
Kedah memulakan perlawanan dengan membuat 4 pertukaran dari lineup pasukan yang menewaskan Pahang tempoh hari.Ariff Farhan,Alvaro Silva,Amirul Hisyam dan Sandro kembali kedalam pasukan.Bintang baru pasukan Paulo Rangel hanya dibangku simpanan.Melihat sistem rotation pasukan,saya percaya NA melihat sudut mengekalkan fitness secara berpasukan untuk perlawanan ke perlawanan.Kedah sekali lagi mempertaruhkan sistem False 9 untuk permulaan.

KEDAH KONSISTEN 45 MINIT
Kedah seperti kita sedia maklum semakin meningkat baik dalam permainan atau keputusan perlawanan.Kedah yang turun dengan motivasi 6 perlawanan tanpa tewas terus konsiten biarpun menggunakan lineup berbeza.

Sebaik bermula perlawanan,Kedah lebih
composure berbanding lawan.Kedah turun dengan expectation dengan bersabar mengatur serangan.

Selangor bermula dengan cubaan agresif melalui direct football mereka.Mereka bermain mencari fokal point Rufino dan bermain out wide dalam melancarkan serangan.Tetapi setakat itu sahaja mereka mampu lakukan.

Kedah pula selesa bermain possession dan merampas bola sebelum melancarkan break attack.Dalan 10 minit,Kedah mendapat 2 attempt on target.

Sebelum kita menyentuh bab gol,terlebih dahulu kita bicara sistem pertahanan pasukan.Kedah masih mengekalkan konsep berorientasikan zon marking.Walaupun Kedah berjaya mengekalkan tifak bolos babak pertama,sistem Kedah masih longgar melalui communication diantara 2 CB pasukan walaupun lawan gagal meledak gol pada fasa awal.Alvaro beberapa kali gagal membaca gerakan Rufino dengan baik dan Rufino beberapa kali melepasi Syawal dan Alvaro,namun dikecewakan depth support mereka yang sangat lemah.

Bagi pertarungan duel,mungkin tiada masalah namun dari mengawal blind sidr run Rufino atau off ball movement beliau,2 CB perlu lebih alert dimasa akan datang.Ia ancaman berbahaya.

Dibek sisi kanan pula,Rizal Ghazali juga 2 kali ditewaskan bek kiri lawan dan sekali lagi,Selangor kekurangan support di final third.Rizal seorang yang ada fizikal strength padu namun agak sukar mengawal pemain graviti rendah yang memiliki pace.

1-0
Namun dalam keghairahan lawan memburu gol,high defensive line mereka mengundang padah apabila SZ22 mudah membuat satu crossing lambung tepat kepada Baddrol.Kredit kepada SZ22 keraba beliau sebenarnya ada 3 option dalam pergerakan beliau iaitu low crosses atau cut back atau crossing lambung.

BABAK KEDUA

2-0
Kedah sepatutnya berterima kasih kepada SZ22 dalam perlawanan semalam.SZ22 sangat baik dalam diagonal run sebelum menerima bola dan sekali lagi dia mencipta situasi 2v1 sebelum membuat decision.Untuk gol kedua,SZ22 melakukan low crosses yang sangat sukar ditangani lawan.Akhirnya kesilapan lawan dihukum Liridon.Ia gol ke-7 The Maestro musim ini.

KENDURKAN PERMAINAN
Kedah seperti biasa akan cepat berada comfort apabila didepan dan itu sebenanrnya bukan masalah besar selagi pasukan mrngawal tempo.Tapi ia bermasalah apabila anda sit deep dan terus menerus melakukan silly foul atau dirty work di zon 5 (defensive third).Kedah sering memberi lawan spirit untuk bangkit melawan dan ini sesuatu yang pada saya berisiko besar.Kita sudah pasti tidak mahu peristiwa 3-3 bertemu N.Sembilan berulang lagi.

Kedah boleh mengawal composure dengan cuba bermain possession atau counter back pressing dengan bermain dengan jarak dekat.Dengan kelebihan 2 gol,Kedah boleh tidak perlu terlalu menyerang,tetapi mentality dominant keatas lawan perlu diteruskan.

RUMUSAN
Kedah berhak menang perlawanan ini.Kedah sangat konsisten pada keseluruhan permainan cuma ada serba sedikit lagi "penyakit" lama mereka.Debut agak baik dari PR9 walaupun bukan scoreline.Amirul Hisyam sangat lemah malam tadi,tewas dalam perebutan bola selain tidak memberi impak pada shielding,beliau adalah NO6 dan bermain Double Six tapi Kedah tak ubah seperti hanya bermain lone pivot shaja.

PEMAIN PILIHAN
- Syazwan Zainon

Tiada ulasan:

Catat Ulasan