Ahad, 18 Mac 2018

KENAPA AWANG HITAM PILIHAN PEMINAT | 5 SEBABNYA

KENAPA PENYERANG KULIT HITAM PILIHAN PEMINAT KEDAH | 5 PERKARA INI MUNGKIN JAWAPANNYA

Penyokong tegar Kedah sering kali membangkitkan isu ini selepas beberapa penyerang kemarau gol dan jentera serangan pasukan tumpul.Ini terbukti menerusi kajian ketika Alen Guc,Vedran Gerc,Carlos Kahe,Ken Ilso malah Pablo Pallares ketika ini dilihat gagal menjadi ikon pada peminat hari ini.Jadi kenapa dan apa sebabnya mereka mahukan penyerang berkulit hitam ini?Lihat sahaja benchmark ditinggalkan Marlon,kemana sahaja beliau diangkat Raja Gol,Mesin Gol kerana jasanya yang berjaya di Kedah.88 gol dalam 2 musim,itu gila.

   Terdapat beberapa sebab serta faktor boleh kita huraikan disini mengapa penyerang berkulit hitam lebih menjadi pilihan selera penyokong di Malaysia berbanding penyerang import dari Latin atau Eropah.

1| PHYSICAL STRENGTH
Secara umum,jika kita melihat pemain kulit hitam,kita sudah dapat membayangkan susuk tubuh yang besar,tinggi dan gagah sekaligus peminat percaya kemampuan fizikal strength mereka 2x lebih ganda dari pemain tempatan.Ianya tepat dan ramai manager di Malaysia mencapai KPI mereka dengan 'bantuan' awang hitam ini antaranya Azraai Khor,B Stahianatahan dimana pasukan mereka diangkat terbaik pada era mereka selepas muncul juara contohnya tapi jangan lupa ada yang gagal contohnya MPPJ yang pernah gagal dengan Newton Ben Katanha,De Paula ketika di Selangor antara contoh kegagalan sistem big center forward ini.

2| STATS AWANG HITAM DI MALAYSIA
Ianya bukan hari ini dibuktikan malah hampir sedekad lalu Liga Malaysia terbukti berjaya dengan kehadiran awang import berkulit hitam ini.Lihat sahaja Perlis FA dizaman kemuncak mereka menjadi kuasa besar Liga tempatan,gandingan Zacharia Simunkonda bersama Philimon Chipeta manakala Kedah dengan Marlon Alex James.Tak lupa dominasi pasukan Pahang menerusi kehebatan Dickson Nwakame.Mereka semua meninggalkan statistik rekod menakjubkan bersama pasukan masing².

3| BENCHMARK MARLON ALEX JAMES
Tiada siapa boleh meragui Marlon adalah pemain import terbaik sepanjang zaman bagi Kedah dan mungkin tersenarai 10 pemain paling berjaya di Malaysia.Marlon Alex James mencetak 40 gol semusim pada 2007 kemudian 48 gol musim 2008.Hanya 2 musim Marlon merekodkan 88 gol dan itu belum kita ambil kira koleksi trofi beliau hadiahkan kepada pasukan.6 kejuaraan dalam 2 musim,jadi anda bayangkan sendiri fenomena apa yang beliau tinggalkan untuk Hijau Kuning.Satu penanda aras yang sangat tinggi.

4| TIPIKAL GAYA PENYERANG KLASIK
Hari ini kita sudah sedia maklum mengenai subjek role dalam bola sepak.Bagi posisi penyerang sahaja terdapat Goal Poacher,Targetman,Deeplying Forward,False 9,Complete Forward dan sebagainya.Jadi bagaimana gaya orthodox atau klasik ini.Kalau kita mengikut teori hari ini,klasik bermaksud seorang penyerang baka NO9 tetapi versi klasik atau lama,mereka juga tapi bersifat darah panas,bersifat lebih agresif,keras dan robust dalam permainan.Semuanya adalah mengikut acuan Liga Malaysia sebenarnya.Di Malaysia,pemain lebih fizikal amat sukar diatasi terutama barisan pertahanan local.Lihat sahaja Marlon atau Dickson memperkotak-katikan barisan pertahanan Liga Malaysia.Sebab itu penyerang kulit hitam adalah option pertama bagi manager local yang mengambil pendekatan bola lambung sebagai kaedah mereka dalam pasukan.

5| BUDAYA TARGETMAN
Pengulas sering kali berkata penyerang adalah targetman.Adakah ia 100% tepat?sudah tentu tidak.Targetman bagi penyerang adalah tipikal NO9 bersaiz fizikal dan kuat,memiliki pertarungan udara yang baik,shooting first rate boleh mencapai 9/10 accurate mereka.Kenapa saya kata bukan semua NO9 adalah targetman?ini kerana anda tidak boleh panggil Totti sebagai targetman jika dia bermain sebagai penyerang kerana beliau bukan seorang penyerang sebaliknya Treqaurtista,sama jugak pemain sehebat Messi bermain di zon paling atas dalam pasukan,adakah dia NO9 atau targetman?tidak..Messi akan dipanggil False9.Tapi ini semua tidak berlaku dan mungkin masih baru untuk difahami semua kolompok peminat sebabnya kita sudah terbiasa dengan sistem penyerang adalah targetman.

KESIMPULAN
   Pengalihan taktikal bola sepak daripada sistem klasik 2-3-5 kepada 4-4-2 dan dikembangkan kepada 4-2-3-1 hari ini tidak selaras dengan pendekatan di Liga Malaysia.Peminat hari ini lebih mahukan instant success iaitu kejayaan segera kerana kita sering kali dihantui kejayaan sejarah silam.Ya betul kita pernah memiliki one of the greatest awang import kulit hitam di Malaysia tapi harus ingat juga bola sepak kini menuju perubahan kemodenan.Contoh pasukan Kedah,kita sebenarnya bermula kosong dari 2013,kita sudah terkubur selepas era tanpa import malah menghuni bottom 3 Liga Perdana pada satu ketika,tapi bagaimana kita bangkit?kita kembali diasuh oleh DNA baru bola sepak moden oleh TCH.Tapi itu juga mengambil masa untuk mencapai revolusi itu,TCH sendiri mengambil hampir 3 tahun untuk menjadikan pasukan Kedah kembali digeruni.Berbalik kepada isu penyerang,Kedah baru mempraktikkan sistem penyerang bukan versi targetman selama 2 musim,cuma pilihan musim ini tampak sedikit lemah dan dek kerana itu RM sendiri pernah menyatakan kepada Pablo supaya menjadi penyerang Liga Malaysia bukannya penyerang bermain teknikal dan taktikal.Pablo sendiri harus perbaiki banyak aspek daripadanya untuk menyesuaikan diri dengan corak permainan di Malaysia,itu kemahuan peminat Kedah sebenarnya.

Jadi adakah memiliki Big Center Forward baka awang hitam mampu menjamin jalan penyelesaian kepada masalah ketumpulan jentera serangan di Kedah?

Sabtu, 17 Mac 2018

LAPORAN PERLAWANAN | KEDAH TERSINGKIR SAINGAN PIALA FA 2018

Perjuangan kita dalam Piala FA terhenti di Pusingan Ke-3 malam tadi selepas tewas 0-1 kepada Pahang.Apa yang dapat kita lihat malam tadi,pasukan Kedah memilih tampil lebih berhati hati berbanding Pahang yang meninginkan kemenangan dalam 90 minit.

PERMULAAN
  RM memilih 4-4-1-1 untuk pertembungan ini.Baddrol Bakhtiar kembali disenaraikan dalam kesebelasan mengisi posisi Andik Vermansyah.Akhyar Rashid turut bermula sebagai starting diposisi sayap kiri.Lain² posisi dikekalkan seperti perlawanan lalu.
   Pahang merehatkan Chan Vathaka untuk perlawanan ini dengan Wan Zahrulnizam masuk sebagai pemain utama dalam formasi 4-4-2 mereka.Lain² posisi dikekalkan seperti perlawanan menentang Negeri Sembilan tempoh hari.

BABAK PERTAMA
   Kedah menerapkan 4-4-1-1 rigid dalam perlawanan ini.Flat 4 dibahagian tengah manakala Sandro sebagai NO10 dan Pallares sebagai NO9.Permainan Kedah sekali lagi lebih berhati-hati (soft) terutama 45 minit awal.Dengan mengamalkan konsep rigid yang bermaksud statik,pemain Kedah dilihat gagal membentuk combination play lebih tersusun.Banyak pergerakkan teamplay terbatas dengan hanya satu percubaan tepat sepanjang babak pertama melalui Sandro.

Sistem NO10 dan NO9 rosak
   Jika kita mengimbas kembali perlawanan malam tadi,kita dapat melihat kebatasan 2 sistem iaitu Advance Playmaker dan Center Forward yang gagal mengekalkan possession difinal third.Ini berbeza dengan Pahang yang lebih agresif serta fluid semasa mereka melancarkan serangan balas memasuki final third pasukan.Sandro gagal menjadi konduktor kepada Pallares sementara Pallares pula first touch pun sudah mengecewakan peminat.Ini ditambah dengan positioning mereka outplayed dan kelihatan isolated dalan perlawanan.

Combination Play Winger dan Fullback
    Kedah juga tidak membekalkan support atau depth semasa melancarkan serangan.Fullback tidak banyak membuat larian progresif keatas atau shuttle run bagi memberi width kepada pasukan semasa menyerang.Ini juga salah satu faktor link-up pasukan tidak terjadi.Kedah telah menghabiskan masa dengan pergerakan fancy,overplay individual pemain sendiri.Ini memudahkan fullback lawan Matthew Davies dan Faisal Rosli mengawal malah 2 fullback masih sempat melakukan larian overlap ketika Pahang menyerang.

BABAK KEDUA
    Babak ini lebih baik dari segi attempt apabila Kedah berjaya mencipta sehingga 3-4 percubaan tepat dibabak kedua.Cuma permainan Kedah masih dalam tempo sederhana malah mengejutkan commentators yang berkata Kedah sepatutnya menggunakan tempo pressing selepas ketinggalan 0-1.

Percubaan Syazwan Zainon,Farhan Roslan Kedalam Pasukan
    Ada satu chances melalui larian cut in oleh Wan Kapet sebelum reflect bola beliau sempat dikuis Helmi Eliza yang berada dalam prestasi kemuncak beliau.Namun kemasukan 2 pemain ofensif minded ini tidak dapat menterjemahkan hasil juga kerana Kedah tiada sentuhan urgency yang diperlukan.

KESIMPULAN
   Pasukan Kedah boleh membuat post mortem keatas penilaian mereka sendiri sepanjang 6 perlawanan dilalui dan checkup balik prestasi individual dalam pasukan.Kedah masih belum mencapai perfect performance malah telah tewas 4 dari 7 perlawanan,sesuatu yang serius dikem Hijau Kuning.Kredit kepada barisan pertahanan yang berjaya membentuk garisan lebih kompak.

Jumaat, 16 Mac 2018

SHOPPE PIALA FA | PAHANG vs KEDAH

Kedah akan bertandang ke Stadium Darul Makmur esok untuk aksi Pusingan Ke-3 Shoppe Piala FA 2018 bertemu Pahang FA.Ikuti previu perlawanan disediakan oleh penulis kami.

     Ulangan perlawanan akhir musim lalu.Rata² peminat sudah mula teruja sebaik kedua pasukan diundi bertemu bagi Pusingan Ke-3 Shoppe Piala FA musim ini.Pahang dan Kedah merupakan finalis musim lalu dimana Kedah keluar sebagai juara baru Piala FA 2017 selepas menumbangkan Pahang 3-2 di Shah Alam.

Namun untuk musim 2018,terdapat banyak perubahan baik untuk pasukan Pahang atau Kedah.Pertembungan dijangka sengit selepas kedua pasukan membuktikan ketajaman dalam Liga Super selepas kedua pasukan menjaringkan 10 gol setakat ini,cuma Kedah dilihat agak lemah dibarisan pertahanan dengan memcatat bolos tertinggi 12 gol berbanding Pahang hanya 2 gol.Pahang dilihat mempunyai karakter hebat dibahagian pengempur mereka selepas Forkey Doe dan Patrick Cruz sudah menjaringkan 7 gol bersama manakala Kedah lebih variasi dalam mencipta gol apabila mencatatkan 6 pemain berbeza posisi sebagai penjaring gol.Untuk previu perlawanan,kita imbas beberapa statistik menarik diantara kedua dua pasukan disini.

Statistik Pasukan 2018
Pahang FA
Liga Super - NO2
Jaringan - 10
Bolos - 2
Menang - 3
Seri - 1
Tewas - 1
Top Scorer - Forkey Doe / 4 gol

Kedah FA
Liga Super - NO7
Jaringan - 10
Bolos - 12
Menang - 2
Seri - 0
Tewas - 3
Top Scorer - Liridon Krasniqi,Pablo Pallares / 3 gol

Previous Meeting
Pahang FA (2) Kedah FA (1)
Kedah FA (3) Pahang FA (2)
Kedah FA (4) Pahang FA (1)
Kedah FA (0) Pahang FA (3)*
Pahang FA (1) Kedah FA (1)

*Merujuk kemenangan 1-0 Kedah keatas Pahang dibatalkan dan Pahang diberikan kemenangan percuma 3-0.

Ramalan Kesebelasan Utama
Pahang FA : 4-4-2
Helmi Eliza,Mattew Davies,Afif Aminuddin,Muslim Ahmad,Faizal Saari,Norazam Azih,Safuan Baharudin,Faizal Halim,Mamadou Sumareh,Patrick Cruz dan Forkey Doe

Kedah FA : 4-1-4-1
Ifwat Akmal,Rizal Ghazali,Syawal Nordin,Alvaro Silva,Ariff Farhan,Akram Mahinan,Liridon Krasniqi,Baddrol Bakhtiar,Andik Vermansyah,Syazwan Zainon,Pablo Pallares.

SHOPPE PIALA FA 2018
Pahang mengetepikan ATM FA dengan jaringan 2-1 pada perlawanan Pusingan Ke-2 awal Mac lalu sementara Kedah terpaksa menunggu minit 119 untuk menjinakkan Negeri Sembilan di Darulaman untuk meraih kemenangan mutlak 1-0.

Selasa, 13 Mac 2018

PERANAN NO6 PASUKAN KEDAH | PADA ANDA,SIAPA LEBIH LAYAK MENGISI NO6 PASUKAN?

ROLE NO6
(Siapa Yang Layak Mengisi)

Hari ni kita kupas isu peranan NO6 pasukan dan ini diambil kira percaturan RM yang akan meletakkan sekurang kurangnya 1 DM dalam kesebelasan utama pasukan.Setakat ini sudah 4 pemain beraksi sebagai NO6 pasukan.Baddrol Bakhtiar,Akram Mahinan,Amirul Hisyam dan Abd Halim Saari.

TUGAS DAN KEPERLUAN NO6
Terlebih dahulu kita kena mengenal pasti tugas serta keperluan untuk role ini supaya kita tidak celaru terutama untuk membezakan NO6 dan NO8.

Tugasan
⚫membaca serangan pihak lawan
⚫memintas hantaran
⚫jika gagal memintas, membentes dan merampas bola

Keperluan
⚫Awareness
Kesedaran amat penting samada ia sudut visi mahupun taktikal.Memiliki awareness adalah untuk pemain tahu apa perlu buat samada transisi bertahan ataupun menyerang.
⚫Shielding
Keperluan untuk melindungi.DM pada asasnya adalah pemain yang akan melindungi barisan pertahanan atau NO8 sewaktu mereka bersama didalam sistem Double Pivot.
⚫Quality
Kualiti amat penting,termasuk mengawal,membuat hantaran atau melakukan bentesan sekalipun (tactical fouls).Kualiti juga dilihat dari sudut hantaran samada jarak atau dekat.
⚫Positioning
Dalam istilah posisi pula,keperluan disini menuntut seorang DM untuk statik dalam orientasi berpasukan.Mereka juga yang akan membuka ruang,mengawal ruang melalui kedudukan mereka diatas padang.

TYPE DM ERA KINI
Ada pelbagai pula type seorang DM mengikut arus masa bola sepak kini.Dibawah kita perhalusi satu persatu

Regista - Ada yang mengatakan Regista adalah DLP tapi menerusi falsafah Jonathan Winston didalam buku The Inverted Pyramid,beliau menerangkan Regista is more aggressive berbanding seorang DLP.Agresif disini bermaksud mereka melakukan kerja lebihan dari DLP.Mereka melakukan recovery runs apabila fullback melakukam transisi menyerang,mereka menjadi pembekal disemua sektor.Memudahkan untuk difahami,mereka melakukam kerja 'hybrid' iaitu kerja seorang Holding Midfield dan kerja DLP.Baka ini masih kurang di Malaysia secara umumnya dan hampir tidak ada.

Deeplying Playmaker - DLP seperti Regista tetapi versi klasik.Ia masih dipakai sehingga hari ini.Bersifat lebih statik tetapi visi mereka yang hebat.Mempunyai kepakaran bermain hantaran samada jauh atau jarak (pinpoint passes).DLP adalah tipikal menyerang dari bawah,juga ofensif minded.

Destroyer - Jika pemain yang selalu digelar keras atas padang,beliau sesuai sebagai Destroyer.Pemain yang akan melakukan dirty work dikawasan beliau atau sewaktu melindungi pertahanan.Tipikal ini sering digunakan sebagai man marking terutama NO10 lawan.

Halfback - Pemain yang akan menjadi extra kepada barisan pertahanan pasukan.Sekiranya pasukan kehilangan bola,halfback akan turun mengemudi barisan pertahanan bagi membentuk shape berlima.Ia bertujuan memadatkan (compactness) pasukan.Tipikal ini lebih defensif minded.

Anchorman - Sebenarnya Anchorman bukan hanya untuk DM tetapi boleh juga untuk seorang CB pasukan.Memiliki kekuatan fizikal menerusi susuk tubuh dan kekuatan (strength) semasa memenangi bola.Selalunya tipikal ini akan menggunakam keseluruhan fizikal termasuk badan,tangan,kaki untuk menang penguasaan.Juha defensif minded.

ZON SEORANG DM
Jika kita membedah padang,terdapat 18 zon kesemuanya dan zon bagi seorang DM adalah zon 5 ataupun dikenali defensive third atau zon 14 bagi pihak lawan.Kesemua DM akan beroperasi secara asasnya disitu dan terpulang kepada type yang jurulatih mahukan samada seorang ofensif atau defensif.

NO6 KEDAH,PENTINGKAH?
NO6 dipasukan Kedah adalah sangat penting jika kita melihat pendekatan apa yang dipertontonkan oleh RM setakat ini.Fungsi mereka bukanlah untuk mencipta nama selaku penjaring tetapi mengekalkan shape pasukan dan bertindak utama sebagai pusat untuk pasukan menyerang ataupun settle down.Jika kita perasan,kehadiran Akram Mahinan banyak membantu pasukan lebih bersedia (settle down) dalam 2 perlawanan sebelum ini.Dia lebih tenang tetapi agresif.Tipikal Kedah lebih gemarkan lone pivot ataupun dipanggil single pivot.Amirul Hisyam adalah backup atau depth kepada Akram sekiranya tiada perubahan taktikal semasa perlawanan manakala Abd Halim Saari lebih kepada NO8 iaitu pure midfield.Lebih selesa bergerak kedepan berbanding melakukan tugas defensif.Baddrol Bakhtiar adalah DLP yang ada dalam pasukan Kedah.Badd ada vision melalui hantaran,kawalan serta teknik shooting,kelemahan Badd adalah awareness dalam fasa bertahan,Badd kadang² terlalu gopoh melakukan tackling,harus ingat pemain berada dizon 5,amat risiko memberikan sepakan bebas dikawasan sedemikian.

ST17 adalah pilihan admin walaupun beliau belum memulakan permainan sebagai seoarang DM.Syazwan bermain 3 perlawanan kesemuanya sebagai CB.Kenapa admin memilih beliau?ia adalah kerana kemampuan beliau sebagai holding player,ada fizikal strength,ada kebolehan hantaran seperti dia buktikan sewaktu sebagai CB.Mungkin ada weakness sedikit dari segi shielding atau tackling tapi beliau bagi admin pilihan sesuai sebagai partnership kepada Liridon Krasniqi.Peranan ini bukan baru untuk beliau,pernah memikul tugas ini pada 2014 lalu sewaktu Kedah mengejutkan ramai pihak sehingga ke Separuh Akhir biarpun dari Liga Perdana ST17 adalah versi Anchorman untuk pasukan Kedah.

Apa pula pilihan hangpa?

Sabtu, 10 Mac 2018

TEWAS 3 DARI 5 PERLAWANAN | DIMANA SILAPNYA?

Baru selesai menonton full match perlawanan antara Kedah vs KL Hawks tadi.Ada beberapa talking point untuk kita review  disini.Actually permainan berpasukan Kedah masih sama kalau kita perasan dalam dalam 4 perlawanan sebelum ini.Walaupun Kedah mengubah formasi beberapa kali untuk permulaan musim ini.

4-3-3 (3 kali)
4-2-3-1 (2 kali)

Dalam game semalam,Kedah memulakan permainan dengan 4-2-3-1 selepas Pablo kembali mengisi zon 17 pasukan.Ia berbeza dari perlawanan terakhir lalu (Piala FA) walaupun Sandro juga diletakkan sebagai NO9 tetapi Sandro lebih roaming (mengisi zon 14/17) dan ia dipanggil Deeplying Forward.Posisi lain seperti kebiasaan sebelum ini.

WEAKNESS PASUKAN
Pertama kita harus memahami apa itu weakness sebab ia jelas sekali memberi kesan kepada keseluruhan teamplay pasukan.Kat sini saya ada beberapa pendapat peribadi mengenai kelemahan berpasukan kita.Ia dirangkumkan dari perlawanan LS1 sehingga LS5.

1) Sistem Zonal Marking
Sistem zonal marking adalah sistem berasaskan kawalan zon atau box.Dalam perlawanan malam tadi,pertahahan Kedah sangat exposed.Kedah mengamalkan zonal-marking dan beraksi digarisan tinggi.Ia bertujuan kita mudah untuk memenangi bola sekaligus 2 CB boleh bertindak sebagai extra frontman dalam sistem build up.Tapi apa yang dipertontonkan jelas defensive line kita bermasalah.Tiada commanding jelas diantara satu sama lain dan paling ketara out of positioning.Fullback mungkin diberikan kredit dari sudut attacking run tapi dari sudut trackback masih lemah.Sementara 2 center half pasukan perlu lebih communication.Tak perlu kita bicara sapa ball winner,sapa ball playing or sapa perlu commanding.Partnership mereka nampak banyak kelemahan.

2) Wing Attackers
Dari beberapa perlawanan lalu,winger pasukan sangat kurang menyediakan servis.Saya pernah berkata,tidak bermakna kita memiliki pacey winger,kita akan bermain high tempo atau pace yang pantas.Winger kita sekali lagi overplay,too wide dan jelas kurang kreativiti.Imbas kembali game sebelum ini,masalah sama kerap berlaku.Mungkin kita rindukan gandingan Baddrol dan Kapet dalam pasukan.Dalam artikel Akhyar,Farhan dahulu saya pernah memberi pendapat kenapa Badd-Kapet adalah pilihan core untuk pasukan.Perlawanan semalam jelas winger tidak dapat menghubungkan.Mereka lebih selesa bergerak solo,ini dinamakan overplay.Tiada penetrating run dilakukan.Ia agak mengecewakan.

3) Sistem NO10
Sandro adalah pemain terbaik untuk mengisi role ini tapi apa jadi jika beliau tidak perform?Ia jelas sekali membantutkan serangan pasukan.Kita cuma ada Liridon Krasniqi sebagai penyambung link-up yang terputus.Harus ingat Liridon generate bermula dari pivot berkembar.Dia tidak akan setiap masa berada di poket zon seperti NO10.Sistem NO10 adalah supplier utama kepada NO9 dan itu Kedah tidak ada.Sandro ada effort dari teknikal shooting dan though passes,kita tak nafikan tapi sudut tugasan utama beliau,saya simpulkan dia gagal sebagai NO10 malam tadi.

4) Chances Opportunity
Dalam perlawanan semalam,ada sekurang-kurang 5-6 peluang untuk kita kill game tapi kita gagal.Benda ini dah berlaku beberapa kali sebelum ini,imbas kembali menang keatas Pknp,menang keatas N9 semuanya kita gagal menghukum lawan dengan lebih awal.Tidak lupa juga kegagalan menerusi set piece,belum ada membuahkan hasil.Ini semua mampu mengubah fasa perlawanan sekiranya kita lebih sharp dalam mengunakan peluang yang ada.

5) Starting Eleven,Substitute
Berbeza musim lalu,musim ini Kedah dilihat amat struggle untuk membentuk kesebelasan utama pasukan.Sebenarnya kita memiliki squad depth yang boleh kategorikan mantap sehingga nama² besar hanya dijadikan bench warmers sahaja termasuk 4 pemain belum sentuh lagi bola.Mungkin isu kecergasan,mungkin isu rotation.Untuk substitute pula,saya merasakan RM perlu lebih berani ketika melakukan decision.Jika diperhatikan,hanya sekali RM gamble dalam formasi dari isu substitute ketika menentang Perak.Selalunya pergantian oleh RM adalah mengisi posisi yang sama dan ia jelas hanya memberi kebaikan dari sudut fresh leg dan kekalkan teamplay pasukan tapi tidak secara taktikal.Maksud disini samada nak masuk untuk all out attack atau memadatkan compactness berpasukan.

RUMUSAN
Isu seperti formasi dan sentuhan klinikal oleh penyerang nampak ada perubahan cuma kesefahaman pasukan perlu ditingkatkan lagi.Dalam perlawanan malam tadi,kita dihukum oleh silly error individual.Berdasarkan sasaran besar pengurusan musim ini,mistake² sebegini sepatutnya tidak harus berlaku seperti ball watching,hilang penguasaan bola dikawasan sendiri.Kita meningkat mengenai sokongan depth untuk bahagian serangan tetapi kita terdedah dalam fasa bertahan.Diharap pasukan segera mengatasi masalah² sebegini untuk perlawanan akan datang.

Ahad, 4 Mac 2018

LAPORAN BULANAN PASUKAN | FEBRUARI

Bagaimana prestasi bulanan pasukan Kedah serakat ini?Berikut adalah statistik penilaian pasukan Kedah bagi bulan Februari.

PERLAWANAN
Kedah telah mengharungi 5 perlawanan secara terus menerus melalui 2 kejohanan iaitu Liga Super (4) dan Piala FA (1).Dari jumlah tersebut,Kedah beraksi 2 kali di laman sendiri manakala 3 ditempat lawan.

Menang - 3
Seri - 0
Tewas - 2

JARINGAN,BOLOS
Sepanjang 5 perlawanan,Kedah merekodkan 8 gol serta bolos 8.Disini disertakan senarai penjaring pasukan

Liridon Krasniqi - 2 gol
Baddrol Bakhtiar - 2 gol
Pablo Pallares - 1 gol
Sandro Mendonca - 1 gol
Ariff Farhan - 1 gol
Akhyar Rashid - 1 gol

Catatan Clean Sheets
Ifwat Akmal - (1)
Ifwat beraksi 3 perlawanan,bolos 5 gol.
Asri Muhammad - (1)
Asri beraksi 2 perlawanan,bolos 3 gol.

BANTUAN GOL
Seramai 3 pemain mencipta bantuan gol.5 gol lagi dikira peraturan direct-goal

Sandro - 1 assist
Baddrol Bakhtiar - 1 assist
Syazwan Zainon - 1 assist

Penalti - 2
Open-Play Goal - 3

JUMLAH PEMAIN
Kedah mendaftarkan 28 pemain untuk musim 2018.Seramai 22 pemain telah diturunkan sepanjang 5 perlawanan.Rizal Ghazali mengungguli catatan dengan beraksi kesemua 5 perlawanan.6 pemain masih belum melakukan debut musim 2018.

JUMLAH KAD (LIGA SUPER SAHAJA)
Seramai 8 pemain telah menerima kad dalam 5 perlawanan.Ini pecahan pemain menerima kad kuning dan kad merah

Kad Kuning - 11
Kad Merah - 1

Liridon Krasniqi - 1 kuning/1 merah
Sandro - 2 kuning
Akram Mahinan - 2 kuning
Syazwan Tajuddin - 2 kuning
Ariff Farhan - 1 kuning
Rizal Ghazali - 1 kuning
Alvaro Silva - 1 kuning
Amirul Hisyam - 1 kuning