Ahad, 11 Februari 2018

LAPORAN PERLAWANAN LS3 | PKNP 0 KEDAH 1

Kedah mencatat kemenangan penting selepas menewaskan Pknp Fc 1-0 dalam aksi di Stadium Negeri Batu Kawan.Ikuti sorotan laporan perlawanan disediakan.

PERMULAAN
Kedah pimpinan RM sekali lagi membuat 4 pertukaran dalam kesebelasan utama apabila memasukkan kembali Khairul Helmi sebagai center half mengantikan Syawal Nordin.Norfiqrie Abd Talib pula melakukan debut pertama beliau diposisi bek kiri pasukan.Turut membuat penampilan pertama adalah Abd Halim Saari yang kembali selepas hampir semusim tersisih manakala Andik Vermansyah juga membuat debut pertama selepas 2 hari diperkenalkan kepada peminat.RM meletakkan formasi 4-2-3-1 untuk lineup pasukan.

Abu Bakar Fadzim menggunakan formasi 4-4-2 untuk kali ke-3 musim ini.Meletakkan 2 CB bertubuh sasa Nikolov dan Ritus,Pknp turut menyenaraikan Franklin yang bertugas sebagai Defensive Midfielder.Menyenaraikan 2 pemain sayap meningkat naik iaitu Irwan dan Hafiz Ramadan.Yeon Gisung bergandingan bersama Aliff dibahagian hadapan.

BABAK PERTAMA
Dalam babak pertama,kita dapat melihat kedua dua pasukan tampil lebih berhati hati.Serangan balas antara kedua pasukan boleh disimpulkan 50-50.Kedah lebih mengancam ketika melancarkan serangan menerusi kepantasan Akhyar dan Andik.Menerusi perlawanan semalam,jelas Baddrol memainkan peranan Box To Box midfield dengan beliau berada diserata padang.Pendekatan hantaran lambung dilakukan Baddrol agak baik kerana accuracy hantaran beliau boleh dikatakan 90% tepat.Bergandingan bersama Halim,jentera midfield Kedah lebih direct dalam tempo permainan.Walaupun mempunyai pemain peranan NO10,Kedah tidak banyak menggunakan pendekatan hantaran pendek malah Sandro boleh dikategorikan terasing (isolated).

Kedah juga tampil bertenaga dalam perlawanan ini merujuk kepada intensiti permainan berpasukan.Dengan kepantasan speedy winger kita yang kerap menggunakan pace untuk menewaskan lawan,Kedah mencipta beberapa peluang terbaik namun dikecewakan penyudah yang agak tumpul oleh Pablo dan Sandro.Boleh imbas beberapa bola delivery kiri dan kanan dicipta Akhyar dan Andik.

Bahagian pertahanan Kedah masih mengekalkan konsep zonal marking.Kembalinya Keon dalam kesebelasan nyata memberi kesan positif.Adanya 'suara' memimpin backline menyusun strategi sementara Rizal dan Norfiqrie lebih menggunakan strength untuk memastikan lawan gagal eksploitasi baisan belakang.

BABAK KEDUA
Ketika Pknp mengubah pendekatan highline dibarisan backline mereka,Kedah dilihat sukar untuk memasuki final third.Pknp bijak mencipta compactness dalam perlawanan ini.Kedah juga membuat sedikit perubahan terutama kedudukan pemain sayap untuk bergerak lebih bawah sedikit.

RM mengarahkan Andik dan Akhyar untuk lebih drop deep dalam memastikan Kedah memenangi penguasaan dan hasilnya larian solo Andik Vermansyah dari kawasan sendiri memecah unit kompak lawan sehingga ke kotak penalti sebelum 1 delivery crossing tepat kearah Pablo namun cubaan Pablo dinafikan sebelum bola rebound itu disudahkan Akhyar dengan sempurna.

Berbaki 5 minit perlawanan,Kedah lebih berdisplin dalam bertahan dengan kemasukan Amirul dan Akram sebagai Double NO6 untuk memastikan unit bertahan lebih kompak.Namun kita dapat melihat Kedah masih weakness dalam aerial challenge apabila Pknp hampir menyamakan kedudukan menerusi tandukan tepat Gisung.Mujurlah aksi fingertip save dari Muhd Asri menafikan gol Pknp sekaligus 3 mata buat Kedah.

KESIMPULAN
Ini mungkin masih bukan permainan terbaik pasukan namun kesungguhan pemain dan jurulatih untuk mencatat kemenangan haruslah dipuji.Kedah tampil lebih bertenaga dari 2 perlawanan sebelum ini.Kemasukkan Andik Vermansyah nyata suntikan moral pasukan dengan pemain sensasi Indonesia itu banyak memberi servis (linking up) kepada barisan serangan.Boleh kita lihat cara movement beliau,shielding body beliau dan acceleration dipamerkan.Apapun tahniah kepada pasukan,3 mata amat bermakna dalam misi memperbaiki kedudukan dalam carta liga.

MOTM : Andik Vermansyah

Sabtu, 10 Februari 2018

PREVIU LS3 | PKNP FC vs KEDAH

Perlawanan ke-3 Unifi Liga Super 2018 diantara Pknp FC menentang Kedah FA akan berlangsung petang ini di Stadium Batu Kawan,Pulau Pinang.Ikuti previu perlawanan disediakan oleh kami.

PERSIAPAN PASUKAN
Kedah telah tewas dalam 2 perlawanan sebelum ini pasti bertekad meraih keputusan positif petang ini untuk kembali memperbaiki kedudukan pasukan dalam carta Liga Super.Melihat kepada persiapan pasukan Kedah,penulis menjangkakan akan ada sedikit rombakkan dibahagian tengah pasukan selepas Liridon Krasniqi digantung 1 perlawanan.RM mempunyai beberapa option pemain untuk mengisi kekosongan posisi Liridon iaitu Badroll Bakhtiar,Abd Halim Saari,Hanif MdZahir serta Akram Mahinan boleh menampung kekosongan itu.Begitu juga barisan pertahanan,kelibat Alvaro Silva yang menjalani latihan penuh sedikit melegakan peminat ekoran Kedah telah bolos 5 gol dalam 2 perlawanan.

Berita trending tentang kemasukan Andik Vermansyah nyata sedikit sebanyak memberikan suntikan moral kepada kem pasukan menjelang aksi petang nanti Bekas superstar pasukan Selangor itu dijangka berada dalam list 18 pemain petang ini.

Pknp FC juga mahu bangkit selepas tewas 0-3 kepada JDT minggu lalu.Anak buah Abu Bakar Fadzim ini berjaya membuka kempen musim ini dengan meraih kemenangan 1-0 keatas Negeri Sembilan.Mereka juga mendapat suntikan semangat selepas kapten pasukan yang juga penyerang utama Shahrel Fikri juga telah sembuh selepas terlepas 2 perlawanan pertama.

REKOD PERTEMUAN
Kedah dan Pknp bertemu sebanyak 2 perlawanan sebelum ini iaitu dalam pertandingan Piala FA musim lalu.

Pknp 1 Kedah 0
Kedah 6 Pknp 1

Dalam perlawanan tidak rasmi pula,Kedah juga menang keatas Pknp

Pre Season 2017
Kedah 2 Pknp 1
Pre Season 2018
Kedah 2 Pknp 0

MENJELANG SEPAK MULA
Kedah perlu memperkemaskan beberapa aspek jika berhajat mahu kutipan mata penuh.Ini ekoran prestasi bawah par dipamerkan pasukan agak merisaukan.Beberapa pemain masih belum mendapat rentak terbaik.Selain itu,Kedah juga dilihat perlu memperbaiki corak permainan berpasukan mereka.Permainan soft mungkin antara faktor pasukan gagal untuk bermain pada tahap intensiti yang tinggi.

Mengenai Pknp,mereka sudah membuktikan keupayaan mereka untuk bersaing dalam kancah tertinggi musim ini selepas memungut 3 mata dari 2 perlawanan.Pknp sebuah pasukan yang cukup compactness dengan memiliki teamwork yang baik.

Rabu, 7 Februari 2018

LAPORAN PERLAWANAN LS2 | KEDAH 1 PERAK 3

Kedah terpaksa menelan kekalahan ke-2 musim ini selepas dibenam Perak 1-3.Tambah perit kekalahan ini dilaman sendiri dihadapan hampir 10,000 penyokong.Disini kami seperti biasa,berkongsi sedikit kupasan perlawanan malam tadi.

KEDAH BUAT ROMBAKAN
Melihat kesebelasan utama pasukan malam tadi,ramai diantara kita agak terkejut dengan lineup utama pasukan.RM mengambil pendekatan rotation dengan membuat 4 pertukaran dari perlawanan pertama lalu.Dalam kesebelasan malam tadi,menyaksikan kelibat Akhyar Rashid selain Mohd Asri Muhammad,Syawal Nordin dan Amirul Hisyam memulakan permainan.Masih meletakkan 4-2-3-1 sebagai teras kepada pasukan.

BABAK PERTAMA YANG LESU
Untuk 45 minit pertama,ternyata Kedah beraksi dibawah par dan soft (lembut) didalam pertemuan ini.Kat sini ada 2 pertanyaan oleh penulis,pertama lack of fitness?lack of creativity?.Perak jelas mendominasi permainan dengan penerapan permainan lebih agresif.Kedah juga dilihat terlalu bergantung kepada Liridon Krasniqi untuk plan serangan namun Perak terus lock Liridon mengambil pendekatan man-to-man marking keatas beliau.Menyentuh sedikit taktikal Perak,mereka meletakkan 2 pivot berkembar sebagai NO6.Seorang untuk dirty work dan seorang untuk ball winner.Bagi Kedah,peranan NO6 digalas Amirul gagal memberi perlindungan (shielding) kepada Liridon.Ini juga memaksa Sandro untuk drop deep membantu mereka.Disini juga dapat kita melihat Pablo Pallares tersisih (isolated) akibat lack of support dari teammates.

Dari babak pertama juga,kita dapat melihat Kedah cuba build up mencipta serangan dari bawah.ST17 bertindak extra frontman cuba memberi servis memulakan build up pasukan namun sering kali melakukan error passes.Kedah juga bergelut untuk retention bola selepas Perak tampil agresif dan pressing.Boleh imbas gol pertama oleh Gilmar dimana Perak mudah merampas bola sebelum 1 thunderbolt tepat kearah gol.

Selain itu,masalah ketara backline adalah pertarungan udara dan komunikasi diantara satu sama lain.Beberapa kali fullback iaitu Rizal dan Ariff terpaksa mengisi space yang lopong.Dalam aerial duels pula,penulis meletakkan 80% dimenangi Perak terutama Gilmar.Commentator juga ada menyebut bagaimana pertahanan Kedah boleh membiarkan Gilmar terlalu comfort dan mereka seperti ala² latihan set piece.Jelas sekali itu weakness Kedah pada perlawanan malam tadi.

KEDAH TINGKATKAN INTENSITI
Sebaik babak kedua bersambung,Kedah terus tampil lebih pantas (pacey) dengan meningkat intensiti permainan pasukan.Barulah kita dapat melihat beberapa gerakan lebih kemas dan tersusun terutama gandingan Ariff dan Akhyar.Nanum demikian flexibiliti permainan masih lemah.Erti kata lain permainan fluid Kedah masih sederhana.

Selepas kedudukan 1-1,pemain Kedah agak emosi sehingga berlaku beberapa tactical foul yang sia² termasuklah Liridon yang 'termakan' dirty work oleh Leandro Dos Santos.Menerusi 1 set pieces,Perak didepan sekali lagi.Jika kita lihat sepakan curling Nazrin Nawi malam tadi,ia jelas mengelirukan penjaga gol.Sekali lagi ada 2,3 pemain Perak melompat jauh lebih tinggi dari pertahanan pasukan.Jika bola itu tidak terus menjunam sekalipun,sudah tentu bola itu mudah ditanduk.

Selepas gol tersebut,Kedah terpaksa gamble keseluruhan taktikal dengan Zafuan Azeman masuk.Namun usaha Kedah bermain long ball diminit akhir hanya memakan diri.Taktala backline push up,pemain Perak mudah melakukan break attack sebelum counter pantas untuk gol ke-3.

KESIMPULAN
Penulis tidak mahu terlalu mendalam membahaskan taktikal pasukan kerana pada penulis,Kedah masih tiada ketetapan kesebelasan utama lagi berdasarkan 2 perlawanan liga.Terdapat beberapa isu seperti miscommunication,awareness and sense  positioning contohnya menjadi titik weakness secara berpasukan.Bagi individual effort pula,jika bertemu JDT Ifwat Akmal menjadi best performer untuk Kedah,malam tadi penulis memilih Akhyar Rashid sebagai best performer bagi Kedah.Pendekatan terdekat adalah mengharapkan RM segera mengenal pasti kesebelasan pasukan seterusnya menyusun strategi lebih ampuh bermula perlawanan Sabtu ini

SPEEDY KEMBAR TUNGGU PELUANG | AKHYAR RASHID DAN FARHAN ROSLAN

AKHYAR DAN FARHAN | SPEEDY WINGER "KEMBAR" TUNGGU PELUANG

Akhyar Rashid dan Farhan Roslan adalah 2 pemain sayap memiliki teknik hampir serupa.Kedua dua bertubuh kecil dan gemar menggunakan pace untuk mengatasi opponent.2 pemain berbakat ini juga ada nickname dicipta segelintir peminat iaitu Neymar Kedah dan Messi Kedah.Aku sebenarnya tak berapa setuju dengan gelaran tu sebab ia terlalu jauh untuk disamakan terutama kualiti TAPI aku mengambil pendekatan sudut positif iaitu ia lebih kepada motivasi kepada mereka berdua kerana nama Neymar dan Messi boleh dikatakan idola diseluruh dunia.Hampa tak caya,hampa search Messi Indonesia,Messi Thailand,Messi Myanmar.Itu semua tak lebih sebagai sumber inspirasi bagi mereka.

Ok berbalik kepada Akhyar dan Farhan ni,kita sedia maklum Kedah memang gemarkan serangan menggunakan kemahiran wing attackers.Dalam konsep ini juga,Kedah sudah tidak menggunakan breed wings orthodox ala² David Beckham.Hampa sedia maklum Winger ini lebih offensive dan era moden kini muncul lebih banyak option seperti Wing Forward atau Inverted Winger

DiKedah,posisi sayap dimanapoli oleh Baddrol dan Syazwan Zainon.Jadi apa kelebihan mereka berbanding duo speedy ini?Kat sini aku bentang 5 pendapat peribadi untuk kita kongsi.

*PENGALAMAN
Pengalaman diraih menerusi kekerapan pemain tersebut bermain dan level mana dia sudah sampai.Jelas disini,Badd dan Kapet jauh lebih kaya pengalaman berbanding Akhyar dan Farhan.Kedua mereka adalah national teams squad (regular).Akhyar dan Farhan juga mewakili negara tapi masih kurang kaps berbanding Badd dan Kapet.

*KONSISTEN
Sudut ini juga lebih dilihat dari kekerapan minit permainan.Semakin kerap bermain,peratus konsisten juga boleh meningkat.Badd sudah hampir sedekad dan bersama Kapet pula,sejak 2014 mereka mendominasi bahagian sayap.Syafiq Ahmad,Syazuan Hazani,Fiqry Mat Isa,Wan Rambo,Hattapon Bun,Syazuan Asyraff,Faizal Sepet dan Syamim Alif Mohd Sobri antara pemain sayap yang 'cuba' mencabar posisi namun terkandas dek prestasi kurang konsisten.

*VERSTYLE
Badd dan Kapet juga mempunyai sedikit advantage berbanding duo speedy ini.Kita pernah melihat Badd beraksi sebagai CM/DM manakala Kapet pernah beraksi sebagai NO10.Kelebihan mereka beraksi di posisi berlainan juga satu faktor kuat mereka masih core player bagi Kedah.Ia juga memudahkan ketua jurulatih 'gamble' pasukan sekiranya keadaan terdesak.

*FIZIKAL
Badd dan Kapet dilihat mempunyai kelebihan fizikal berbanding duo speedy ini.Kegunaan susuk fizikal bukan sahaja dalam fasa serangan malah fasa bertahan (trackback) walaupun kedua mereka perform agak 'lemau' semasa pertemuan menentang JDT baru² ini.Senang kata offensive dan defensive perlu ada stabiliti.

*FINISHING
Pada aku sudut ini tight jika nak compare.Tapi aku masih yakin Badd dan Kapet lebih baik dalam decision making terutama timing untuk meledak jaringan.Badd juga specialist direct freekick dan long range attempt manakala Kapet kita sudah sering dipertonton jaringan curling beliau selain sumbangan besar assist beliau setiap tahun.Akhyar dan Farhan juga baik dalam sudut ini.Akhyar pernah membuktikanya ketika mewakili Malaysia manakala Farhan sering kali menjadi game changer bagi Kedah.Ia sangat tight,jadi aku boleh katakan comparison mungkin hanya 80/100.

Akhyar,Farhan Senjata Rahsia
Memiliki kepantasan dalam melancarkan serangan,kedua duo ini masih aset penting pasukan.RM sendiri mengakui beliau memerlukan kedua duo ini kerana kepantasan mereka mampu menghasilkan sesuatu terutama dalam fasa all out attack.Mereka juga diperlukan dikala pasukan meningkatkan intensiti permainan.Kekuatan pemain bertubuh kecil pula terletak kepada acceleration serta larian trickery mereka dan jangan lupa pemain bergraviti rendah lebih baik dalam penguasaan bola dikaki.

Mungkin satu hari kita akan melihat kedua wonderkid ini sebagai firstE untuk pasukan Kedah?

Sabtu, 3 Februari 2018

LAPORAN PERLAWANAN LS1 | JDT 2 KEDAH 1

Kedah terpaksa akur dengan kekalahan pertama pada aksi sulung malam tadi ditangan JDT selepas tewas 2-1 dalam aksi pertama Liga Super musim ini.JDT juga merampas kembali trofi Piala Sumbangsih daripada Kedah yang juga juara bertahan.Kami menyiapkan sedikit kupasan laporan perlawanan disini.

KESEBELASAN
Kedah membuat kejutan menerusi kelibat kapten pasukan Baddrol Bakhtiar yang membarisi posisi tengah bersama Liridon Krasniqi.Posisi Baddrol pula diisi pemain meningkat naik Hidhir Idris.Dibahagian pertahanan,RM terpaksa melakukan 'gamble' apabila kehilangan Alvaro Silva.Syazwan Tajuddin dimasukkan bergandingan bersama Khairul Helmi.Rizal dan Ariff kekal sebagai bek sisi.Melengkapkan barisan utama adalah Syazwan Zainon,Sandro serta Pablo Pallares.

BABAK PERTAMA
Diatas kertas,Kedah membariskan formasi kebiasaan 4-2-3-1.Gandingan Back-4 diikuti Double NO8 (fasa awal).Meletakkan 2 pemain sayap dan Sandro sebagai NO10.Pablo mengisi center forward.

Kedah menerapkan permainan agak soft disetiap posisi.Tempo pace permainan ditahap sederhana.Lebih banyak menunggu menerima ancaman sebelum cuba melancarkan serang-balas.Berhadapan lawan yang agak agresif serta menerapkan taktikal high-pressing,Kedah terlalu membuka ruang lawan memiliki penguasaan bola disetiap sudut.Dapat kita lihat pertahanan Kedah bertungkus lumus mengawal bahagian bawah.Permainan mendatar Kedah juga memudahkan lawan menukar corak serangan beberapa kali setiap kali mereka memegang bola.

Wing Attackers Rosak
Isu ini agak explained sebenarnya.Sejak dari awal kelibat winger Kedah agak isolated dan tenggelam malah lawan mudah up drive melakukan overlapping dikiri dan kanan.JDT bermain digarisan tinggi sementara Kedah melakukan diagonal passes yang sia².Tiada shielding dari segi trackback juga salah satu faktor bahagian fullback diasak teruk.

Dibahagian middle pula,penggunaan double NO8 juga meninggalkan gap yang besar.Beberapa kali defensive third dieksploitasi lawan dan mujurlah pertahanan dan penjaga gol beraksi cemerlang.

Hanya miscommunication lawan memberi kita kegembiraan apabila Sandro bijak membuat 1 loop hole melepasi backline lawan sebelum klinikal finishing dari Pablo menghasilkan gol buat Kedah.Kredit juga kepada Hidhir yang terus memberi pressure kepada GK lawan sehingga dia melakukan clearance liar.

BABAK KEDUA
NO6 masuk untuk menstabilkan bahagian tengah pasukan.Sistem organized sedikit diperbaiki.Selepas lawan mendapat gol ke-2,barulah Kedah mula menekan gear dengan kemasukkan Farhan Roslan.Permainan Kedah ditingkatkan menerusi pace tinggi dengan mencipta beberapa peluang.Cuma kekurangan Kedah adalah pada decision making dalam hantaran terakhir.Sandro sebenarnya perlu segera release bola lebih awal tatkala Liridon diberikan man-to-man marking.Boleh dilihat beberapa kali beliau loose ketika mengawal bola.

KESIMPULAN
JDT ternyata lebih bersedia dari segi pemain dan taktikal mereka.Bagi Kedah,penulis berbangga dengan prestasi barisan backline pasukan,sangat baik menangkis ancaman lawan walaupun kita tewas.Penulis juga percaya RM akan cuba mencari kesesuaian dalam masa terdekat.Mungkin kemasukkan ball winner?mungkin penekanan aspek hantaran dan kedudukan jarak antara pemain adalah penambah-baikkan kepada pasukan Kedah.

Jumaat, 2 Februari 2018

PREVIU LS1 PIALA SUMBANGSIH | JDT FC vs KEDAH

Esok merupakan pembukaan kempen Liga Super 2018 dengan tumpuan pastinya kepada pertemuan JDT menentang Kedah.Perlawanan ini bukan sahaja menjanjikan pungutan mata malah juga membabitkan perebutan trofi Sultan Haji Ahmad Shah atau Piala Sumbangsih 2018.Untuk isian previu perlawanan ini,kami cuba gariskan sudut persiapan kedua dua pasukan menjelang aksi esok.

KEDAH FA
Bagi Kedah,persediaan pasukan tampak mantap walaupun persiapan pasukan untuk mendapatkan kuota Asean masih belum dimuktamadkan.Berdasarkan persembahan pre-season di dalam dan luar negara,pasukan Kedah dilihat mencapai objektif utama iaitu pendedahan taktikal berpasukan.Perkara ini diakui sendiri oleh ketua jurulatih pasukan Kedah,Ramon Marcote yang nyata berpuas hati dengan kombinasi pemain senior dan junior pasukan.Kita imbas kembali keputusan perlawanan membabitkan Kedah.Kedah mencatat 3 menang,3 seri dan 1 tewas.

PERSELA (2) KEDAH (2)
PERSIJA (1) KEDAH (1)
MADURA UNITED (2) KEDAH (2)
KEDAH (2) PKNP (0)
PENANG (1) KEDAH (2)
KEDAH (1) SUPHANBURI FC (3)
KEDAH (2) UKM FC (0)

JDT FC
Pasukan JDT juga dilihat membuat persiapan rapi dengan menyenaraikan 5 pemain kuota import disusuli beberapa pemain naturalisasi didalam skuad utama.JDT dibawah kendalian Ulises Morais masih dikategorikan pasukan terkuat menerusi kelengkapan pemain setiap posisi dimiliki.Berdasarkan persembahan pre-season,JDT mencatat 4 menang,1 seri dan 1 tewas.JDT juga tewas kepada Muangtong United 5-2 dalam aksi kelayakkan ACL.

JDT (5) JDT II (0)
JDT (2) TERENGGANU II (0)
JDT (4) MITRA KUTRA (0)
ARMY UNITED (0) JDT (1)
CHOBURI FC (1) JDT (1)
PORT FC (1) JDT (0)

MUANGTONG UNITED (5) JDT (2)

REKOD PERTEMUAN
JDT ternyata lebih baik dalam 5 perlawanan terakhir kedua dua pasukan diambil kira.

Final Piala Malaysia 2017
Kedah 0 JDT 2

Liga Super 2017
Kedah 0 JDT 0
JDT 1 Kedah 1 (Piala Sumbangsih 2017)

Liga Super 2016
JDT 5 Kedah 0
Kedah 1 JDT 1

MENJELANG KICKOFF
Kali terakhir pertemuan,jelas JDT menguasai pemainan menerusi penekanan gegenpressing mereka terapkan dalam taktikal mereka.Morais gemarkan possession and attacking.Mereka juga menerapkan kaedah pressure kepada Liridon Krasniqi.Ia terbukti berhasil apabila penekanan individu keatas key player Kedah dirantai.Bagi Kedah pula,sudah pasti segala kelemahan sudah diperbaiki sebaik mungkin untuk pertemuan ini.Ayuh Kedah,kita pertahan kejuaraan musim lalu!!