Sabtu, 9 September 2017

LAPORAN PERLAWANAN PIALA MALAYSIA KE 6 | KEDAH MUDAH JINAKKAN KELANTAN

Kedah mencatat kemenangan 2-0 malam tadi keatas Kelantan di Darulaman.Gol dijaringkan oleh Sandro Mendonca dan Ken Ilso sudah cukup menamatkan saki baki perjuangan Red Warrior musim ini.

PERMULAAN PERLAWANAN
- Ketua jurulatih Kedah,Nidzam Adzha merehatkan kesemua 7 pemain Harimau Malaya malam tadi.Dengan menurunkan kesemua trio import pasukan,2 pemain muda Kedah Syazuan Hazani dan Osman Yusuf juga melakukan 'debut' pada malam tadi.Turut tersenarai dalam barisan 18 pemain adalah 2 pemain Presiden Kedah iaitu Loqman Hakim dan Hidhir Idris.N/A memulakan permainan dengan 4-2-3-1

- Kelantan kembali diperkuatkan Khairul Fahmi dipintu gol namun merehatkan 2 pemain import mereka Abou Bakr dan Celin.Hanya Gomis dan Danso diturunkan.Zahasmi Ismail menggunakan 4-4-2 sebagai permulaan.

FASA TEMPO PERMAINAN
- Kedua dua pasukan bermula perlahan (safely) untuk hampir 10-15 minit pertama.Kelantan lebih dahulu switch formasi mereka kepada 4-2-4 ketika menyerang.Menggunakan kaedah direct-football mereka menggunakan wide area sebagai titik serangan.Kedah memulakan perlawanan low tempo.Menerusi sistem build-up berpasukan,Kedah sabar menyusun strategi dalam mengatur gerakan.

Kemasukkan Amirul Hisyam mengubah tempo Kedah untuk meningkatkan intensiti permainan.Liridon mula keluar dari NO6 pasukan untuk bersama Sandro.Kedah telah tweaks kepada 4-1-4-1 pada fasa ini.Serangan Kedah dimulakan duo Box To Box ini,mereka berada disegenap padang sambil shielding yang dijalankan Amirul yang bertugas lone pivot.

Gerakan cut inside oleh Syafiq dan Syazuan beberapa kali memecah low backline pelawat.Liridon dan Sandro adalah spesis player yang mempunyai characteristic key passes yang sangat baik.Biarpun dicabar Double Pivot pelawat,mereka tetap tenang mengawal possession pasukan Kedah.Space diberikan sangat besar untuk mereka bergerak.

GOL PERTAMA KEDAH
- Turning point adalah silly error Khairul Fahmi yang cuba mengelecek Ken Ilso sebelum kehilangan bola.Ken merampas bola sebelum set-up kepada Sandro yang mudah merembat masuk gol pertama Kedah.

KEDAH DOMINASI BABAK KEDUA
- Kedah masih meneruskan intensiti tinggi pada babak kedua.Ia dimudahkan lagi apabila Kelantan melakukan perubahan kepada high defensive line.Ia mungkin untuk kompak dibahagian midfield mereka.Kita dapat lihat beberapa kali pasukan kita diperangkap offside dibabak kedua.Perlawanan agak berat sebelah apabila Kedah mudah menguasai permainan.Liridon dan Sandro menjadi nadi pasukan dalam penguasaan mahupun arkitek serangan cuma sayangnya jentera penyudah agak kurang menyengat dan kekebalan Khairul Fahmi yang melakukan 3 saves on target Kedah.

GOL KEDUA KEDAH
- Satu sepakan sudut pantas diambil sebelum Liridon bijak mengatasi pemain lawan untuk hantaran kepada Ken dan Ken melepaskan satu rembatan padu menerjah gol lawan.

DEBUT MENJADI SYAZUAN DAN OSMAN
- Kedah boleh berbangga dengan debut 2 pemain muda ini.Dibahagian pertahanan,Osman menjalankan tugasan dengan sangat baik.Interception serta crucial blocks right place right time.Osman melakukan hampir 3 sliding tackle cemerlang selain 1 crucial blocks mantap dalam D box.Walaupun agak weakness dalam aerial duel namun aksi 90 minit beliau wajar dipuji sebagai mantap.
- Syazuan Hazani adalah seorang lagi penyerang local berkualiti dimiliki Kedah selain Syafiq Ahmad.Beraksi sebagai pemain sayap pasukan,acceleration serta decision making beliau malam tadi harus mendapat pujian.Berani menyelusup (penetrate) dan cuba melakukan beberapa attempt kearah gol.Kemasukkan pemain senior Farhan Roslan tidak mampu menenggelamkan aksi mantap Syazuan Hazani sebelum itu.

KESIMPULAN PERLAWANAN
- Kedah nyata dalam kelas tersendiri dalam permainan ini berbanding lawan.Walaupun sudah layak ke fasa seterusnya,anak buah N/A menunjukkan permainan makin tenang dalam mengatur serangan.Ia mungkin bukan kegemaran penonton yang mahukan aksi serangan demi serangan namun ia juga sebenarnya mahu pemain lebih selesa dalam penguasaan.Harus ingat kita adalah pasukan build-up bukan counter-attackking.Dibahagian backline,penulis memberi pujian terutama kepada Osman Yusuf.Ariff dan ST17 juga baik,cepat closing down serta pantas memberi bantuan kepada pemain sayap terutama ketika pemain sayap cut inside.Zac Anderson agak struggle sedikit.Masih lemah dalam 1v1 situation.

3 trio Liridon-Sandro-Ken adalah watak penting pasukan.Mereka sebenarnya on peak performance ketika ini.Ken dengan 21 gol dan Sandro 13 gol serta Liridon dengan 14-15 assist.

Tahniah Kedah ke Suku Akhir!!

PEMAIN TERBAIK PILIHAN BHK
- Sandro Mendonca

Tiada ulasan:

Catat Ulasan