Sabtu, 15 Julai 2017

LAPORAN PERLAWANAN LIGA SUPER 16 | KEDAH DIIKAT SELANGOR

Kedah terpaksa berpuas hati selepas diikat Selangor 1-1 dalam aksi Liga Super ke-16 semalam.Keputusan ini menyaksikan Kedah kekal ditangga ke-2 carta Liga Super.Ikuti sedikit laporan perlawanan dari kami.

PERMULAAN
- Kedah menggunakan formasi 4-2-3-1 sebelum switching 4-1-4-1 selepas itu.Farhan Abu Bakar tampil selaku benteng terakhir selepas kali terakhir beraksi pada perlawanan menentang Pkns di Shah Alam.Hanif Mad Zahir,Asri Mardzuki,Syazwan Tajuddin juga bermula sebagai starting lineup pasukan.Kehilangan 10 pemain dari 26 pemain berdaftar digantikan 5 tonggak pasukan Piala Presiden.

- Seperti Kedah,Selangor turut kehilangan 5 tonggak utama pasukan melalui 3 pemain menjalani pergantunggan dan 2 national duty.Menggunakan formasi 3-5-2 sistem operasi mereka.

KEDAH TIADA URGENCY, SELANGOR KOMPAK DALAM POSITIONING
- Kedah seperti biasa memulakan permainan dengan cuba menerapkan pace tinggi menerusi serangan wing attackers Syazwan dan Baddrol.Apabila menyerang,Kedah akan switch kepada 4-1-4-1 dengan Sandro akan deep sedikit untuk bersama Liridon Krasniqi manakala Haniff ditugaskan shielding space yang ditinggalkan erti kata lain sebagai holding midfielder. Selangor terpaksa merombak formasi mereka kepada 3-5-2 dari kebiasaan 3-4-3 ekoran menyedari kekuatan Helang Merah adalah di circle halfway.P Maniam meletakkan 5 pemain menerusi 3 central midfield dan 2 wingback sementara upfront meletakkan gandingan Rufino-Forkey Doe sebagai sistem N09 berkembar.

Gambaran awal kedua-dua pasukan seimbang namun Selangor lebih kompak dan berdisplin dalam setiap positioning mereka.Kedah pula cuba generate plan menerusi Liridon Krasniqi bertindak box to box pasukan.Menerapkan hantaran pendek,Kedah lebih selesa bergerak flexible disetiap arah.Baddrol,Syazwan kerap kali keluar dari wide area ketika Asri atau Rizal melakukan overlapping. Selangor juga lebih maintain position.Lihat ketika Kedah melancarkan serangan,pertahanan mereka membentuk chain of 5 iaitu rangkaian bek berlima.

Selangor break the death lock
- Selangor memanfaatkan setiap peluang mereka ada.Mereka memperoleh 1 set piece dan dalam masa beberapa saat backline Kedah terleka,1 turning oleh Veenod memecah blok pertahanan sebelum mudah menewaskan Farhan Abu Bakar.Miscommunication juga antara penyebab gol tersebut kerana goalie mungkin boleh keluar awal jika benteng gagal melakukan clearance dengan baik.

Kedah reacts
- Namun selang 15 minit,Kedah menyamakan kedudukan menerusi 1 curve oleh Ken Ilso Larsen,ia juga gol ke-16 peribadi beliau musim ini.Menerusi 1 sepakan penjuru,Baddrol pantas melakukan tap kepada Ilso dan dari luar kotak penalti,Ilso menjunam bola tepat kepenjuru gol Selangor.

KEDAH INTENSITI TINGGI,SELANGOR PARK THE BUS
- Memasuki babak kedua,Kedah meningkatkan intensiti menerusi serangan bertalu-talu kekubu Red Giants.Selangor lebih selesa sit deep dan menunggu Kedah datang dan cuba cut off segala connection link namun Kedah masih berjaya memecahkan tight blok mereka.Buktinya beberapa chances dicipta namun dikecewakan penampilan cemerlang penjaga gol lawan Norazlan Razali.Norazlan beberapa kali melakukan fingertips menepis bola keluar.Cubaan Kedah menerusi lays out wing attacker juga menemui jalan buntu selepas mudah dipatahkan barisan pertahanan Selangor.

Defensive Mode dan strategi lambatkan permainan.
- Isu melambatkan permainan atau tidak fairplay ini adalah penyakit bagi mana² pasukan yang tidak inginkan kemenangan.Ia lebih popular di Malaysia berbanding Liga besar lain.Namun ia juga merupakan tactical ugly plan sama seperti tactical fouls dan sebagainya.Jelas Selangor lebih selesa drop deep di fasa defensive third mereka untuk bertahan ke minit akhir.

KESIMPULAN
- Kedua dua pasukan melakukan perang tactical battle menarik menerusi satu offensive dan 1 pihak defensive. Kedah masih kekurangan kualiti kecairan terutama di final third (decision making) dan beberapa isu marking space ketika menerima ancaman.Selangor lebih bernasib baik menerusi defensive mode mereka yang kebal bertahan.

PEMAIN TERBAIK PILIHAN BHK
- Baddrol Bakhtiar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan